Zahrádkářský zákon neprošel

22.09.2017 16:57

Klíčové hlasování o zahrádkářském zákonu v tomto volebním období proběhlo 6. listopadu 2016, viz https://goo.gl/UZrhdC Poslanci vyjadřovali podporu zahrádkářům, ale některé kluby zákon potopily.

 

Zahrádkářský zákon má svá pro i proti, viz -z  de-. Důležitý je pro podporu činnosti zahrádkářských organizací, ale návrh stanovil také pravidla pro zřizování zahrádkářských osad a pro užívání pozemků v zahrádkových osadách. I když poslanci argumentovali, že každá rozumná obec zahrádkářské organizace podporuje i bez veřejné prospěšnosti dané zákonem, bohužel ne vždy toto platí. Častěji jsou podporovány organizace, které vlastní zákony mají (sportovci, hasiči, myslivci). Zahrádkářský zákon není český vynález, ale funguje také v okolních zemích (Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko).

 

Roky připravovaný návrh zákona nakonec podpořili poslanci ČSSD, KSČM, jen 2 poslanci ANO (Miloš Babiš, Miloslava Rutová), 1 KDU-ČSL (Ludvík Hovorka), 3 Úsvit a 1 nezařazený. Podpora zákona k přepracování byla vzhledem k době jeho projednávání jen účelová, nebylo již možné dále zákon včas projednat. Sněmovna v končícím úspěšném volebním období přijala rekordní počet zákonů, v dalším volebním období by při vhodné konstalaci mohl mít větší příležitost v nějaké formě snad i zahrádkářský zákon.

RNDr. Jiří Jakl