Soutěž "Dešťovka na zahradě"

05.04.2016 10:03

tisková zpráva, 5. dubna 2016, Praha, spolek Zvonečník, časopis Zahrádkář a Národní zemědělské muzeum

 

Soutěž "Dešťovka na zahradě" vyhlašují spolek Zvonečník, časopis Zahrádkář a Národní zemědělské muzeum. Soutěž je určená pro všechny zahrádkáře se zájmem o využívání dešťové vody. Přihlásit do soutěže je možné se zasláním ilustračních fotografií zajímavě řešených svodů dešťové vody, nádrží a závlah. Tato řešení budou přiblížena také v časopisu Zahrádkář, na internetových stránkách www.zahradni.net a v Národním zemědělském muzeu.

Dešťová voda je měkká voda bez chloru a zadarmo. Shromáždit ji lze bezprostředně s každou přeháňkou i v době jinak velkého sucha, kdy vyprahlá půda vláhu hůře vstřebává a studny jsou vyschlé. Zvláště se hodí na zavlažování a každý dobrý zahrádkář se ji snaží zachytit. Lepší využívání dešťové vody může mít význam jako adaptace na změny klimatu.

Soutěž chce upozornit na možnosti, které dešťová voda skýtá, pobídnout kutily, ale také nabídku zahradnictví k rozvinutí "dešťovkového" sortimentu s okapovými odbočkami, zásobními nádržemi s čerpadly či kapkovými závlahami. Cílem je ukázat ostatním zajímavé nápady a řešení. Přihlásit se mohou jak přímo autoři řešení (kategorie "Kutil"), tak prostí dokumentátoři zajímavých řešení (kategorie "Lovec nápadů").

Uzávěrka příjmu soutěžních příspěvků bude 31. srpna 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků a ukončení soutěže proběhne v Národním zemědělském muzeu 21. září 2016. Vyhrát je možné hodnotné knižní publikace, roční předplatné časopisu Zahrádkář a vstupné do všech poboček Národního zemědělského muzea. Podrobnější informace jsou dostupné na stránkách www.zahradni.net

Jiří Jakl (předseda spolku Zvonečník) zdůrazňuje, že v Česku žije množství kutilů a nalézt lze celou řadu zajímavých řešení využití dešťové vody. Od využití starých van a hornických vozíků, až po geniální "zlepšováky", nebo esteticky a funkčně velmi promyšlené systémy. Kutilství může být zdrojem i pro šířeji využívané inovace. Nenechme si vnutit strategii obchodních řetězců, které dosud prodávají především postřiky a závlahy vázané na vodovod.

Slavnostní vyhlášení soutěže - Mgr. Jiří Jakl za spolek Zvonečník, za časopis Zahrádkář šéfredaktor Ing. Jan Stanzel, CSc. a za Národní zemědělské muzeum Bc. Lenka Martinková.